Že dolgo je tega, odkar je nekega dne k meni prišel po nasvet uglajen gospod, ki se kljub svoji starosti še vedno ukvarja z dirkanjem. Njegova strast so dirke z motorji in nekajkrat na leto gre na tekmovanja. Tekmovanja so amaterske narave v večih kategorijah. Kljub temu pa dirke niso kar tako in zahtevajo solidno fizično in psihično pripravo. Ta gospod pa me preseneti z vprašanjem:

Kaj bi moral jaz pojesti oziroma spiti pred tekmo?« in nadaljuje »Da ne bi bil v začetku sezone zmeraj tako utrujen, ko prevozim par krogov. To se mi zmeraj naredi v začetku sezone. Enostavno ne morem zdržati do konca tekme z enakim tempom. Ko se sezona prevesi v drugo polovico, pa je že v redu. Torej, svetuj mi prosim, kakšen dodatek, ki bi ga pred tekmo spil, da ne bi bilo utrujenosti!

Vprašanje me zelo preseneti in previdno načnem, da bi morda bilo bolj pametno razmišljati o kondicijski pripravi, pa me ostro prekine z besedami: »Ne, ne, kondicijsko sem dobro pripravljen, saj sem namreč celo zimo hodil v fitnes center, kjer sem na najboljših mašinah delal program, ki mi ga je napisal fitnes inštruktor! S tem je prav gotovo vse uredu! Delal sem na vseh napravah in ničesar nisem spustil!«

Ker jaz ne poznam nobene stvari, ki bi jo bilo moč spiti in bi ti nadomestila zgrešen kondicijski trening, mu ne morem dati nasveta. Tudi gospod sprva ni bil kaj prida zadovoljen z mano in dajal je občutek kot, da z mano le izgublja čas.

No ja, tega je že dolgo, jaz pa sem vseeno še bolj prepričan v to, da je za najboljši performens potreben funkcionalni trening. Vendar bodite pozorni! Ta termin se v zadnjem času kar pogosto uporablja. Ponavadi v komercialne namene, ko vam nekdo hoče prodati kakšen poseben – specialen, vendar izredno drag pripomoček, brez katerega naj bi bila učinkovita vadba nemogoča. Najbolj vnete zagovorneže je lahko prepoznati, s saboj namreč tovorijo pisane trakove, gumice, krogce, kvadratke, obročke, ropotuljice itd…

Verjemite, nič od tega nujno ne potrebujete. Vedeti pa morate, kakšnega značaja je vaša športna aktivnost. Je vaša športna aktivnost podobna seriji skokov tako kot slalom pri smučanju? Mogoče pa je šport za katerega se pripravljate dolg le 3x po 2 minuti ali pa je pri nastopu potrebno zelo veliko izometrične moči, morda zahteva velike amplitude gibov ali pa kratke, hitre eksplozivne kontrakcije, ekstremno močne stabilizatorje ali pa zahteva ekstremno vzdržljivost? Ne glede na to kakšnega značaja je vaša športna aktivnost, pametno bi se bilo na njo ustrezno pripraviti, torej tudi trenirati na takšen način. Atlet, ki skače v višino ne more imeti enakega treninga, kot na primer smučar ali igralec košarke. Če planirate smučanje, poskušajte temu prilagoditi trening, nikar pa ne trenirajte le na fitnes napravah ali celo posnemajte treningov bodybuilderjev. To se ponavadi ne izteče najbolje, rezultat je v najboljšem primeru enak kot pri dirkaču iz uvoda. Posledice pa so lahko tudi veliko hujše. Podobno, kot bi jih imel jaz, če bi na tekmi poskušal braniti tako opremljen kot na fotografiji.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja