Jonas Ž je v živo res en zanimiv gospod. Razgledan, karizmatičen, predvsem pa zelo dober retorik, je takrat v družbi doživeto pojasnjeval svoj pristop in metodologijo. Kako se spremlja nasprotnika, kako se štejejo karte, kako je naredil program, ki je beležil statistiko. Užival sem v poslušanju, čeprav temi nisem bil dorasel. Gospod Jonas je namreč govoril o pokru. Igre s kartami mi nikoli niso bile blizu, sem si pa zapomnil povzetek.  Na koncu  je Jonasa nehal zanimat poker, ko je spoznal, da je v igri najbolj pomemben ‘blef’.

Tako tudi jaz vedno bolj spoznavam takšno pomembno dejstvo glede treninga. Za pripravo treninga je potrebno  vedeti in razumeti veliko parametrov, genotip, namen, inicialno stanje, sposobnost regeneracije, motivacijski potencial itd… Vendar je pri vsem najbolj pomembna stvar nekaj čisto drugega. Naj pojasnim na zgodbi.

Leta 1995 sem se kot študent fakultete dogovoril z gospo, imenujmo jo Sara, da bom njen osebni trener. V tistih časih še nismo  čisto točno vedeli, kaj točno početi. Spomnim se, da sem nekje prebral, da ima Madona svojega osebnega trenerja in tako se je začelo. Gospa Sara je bila gospa, podjetnica, vedela je kaj hoče in to se je poznalo na njenem pristopu do treninga. Na trening ni nikoli zamudila, prav tako pa treninga ni nikoli odpovedala. Na trening je prišla včasih neprespana, prehlajena ali utrujena, v tem primeru sva trening jasno prilagodila.  Zgodilo pa se je celo, da je prišla direkt iz žurke ali poti ali morda prišla celo z mačkom.  Vendar je tudi takrat opravila trening. Sara je bila moja varovanka 12 let! Njen konsistenten pristop se je kmalu obrestoval. V prej kot v enem letu, je sanirala poškodbo, pridobila zavidljivo moč predvsem pa občudovanja vredno postavo. Seveda je bila enako uspešna tudi pri ostalih projektih v življenju, saj se je tudi ostalih stvari lotevala na enak način. Sara je imela na  moje poslovno in osebnostno dozorevanje zelo velik vpliv.

Naj vam povem še drugo zgodbo.

Leta 2010 sem imel dovolj gostovanja v različnih fitnesih, zato sem sprva najel prostor na Kolarjevi. Imenoval sem ga Telodrom. Ideja je bila, da bi naredil osebno trenerstvo v majhnih skupinah. V tistem času tega ni počel še nihče.  Ljudem se je ideja zdela zanimiva, bistveno ceneje kot klasično osebno trenerstvo, v lepem prostoru in prijetni družbi se je slišalo takrat zelo inovativno in mamljivo. Glas se je širil, pridobil sem kar nekaj strank. Poslovni model pa je bil enak kot pri klasičnemu osebnemu trenerstvu le, da je bilo za posameznika veliko ceneje. Imel sem ceno za 10 obiskov, obiske pa sem beležil v tabelo. Nekega dne me pokliče ena izmed vadečih, se prijazno opraviči za motnjo, nato pa pojamra. Z mano želi razčistiti 2 stvari. Pravi, da ima po njenih evidencah v dobrem še 6 obiskov. Pogledam v mapo z obiski in potrdim, da je tudi po moji evidenci plačanih še 6 obiskov. Potem pa njen glas postane bolj strog in z nezadovoljstvom pove drugo stvar, ki jo bremeni. »K tebi hodim že več kot 2 meseca, pa nisem še nič shujšala!« sliši se kot huda obtožba na mojo profesionalnost, vendar je situacija bizarna. Vse skupaj ponovim v enem stavku. »V več kot 2 mesecih si prišla na trening 4x, torej manj kot 1x na teden in si začudena zakaj nimaš rezultata?« Napetost seveda takoj popusti. Trening je naporna stvar. Zahteva nekaj odrekanja, samodiscipline, običajno smo na treningu v situaciji, ko nam je neprijetno. Razumeti je potrebno, da je to nujno za razvoj na kateremkoli področju. Druga gospa tega ni bila pripravljena sprejeti. Zato tudi nikoli ni dosegla svojega cilja.

Kot je pri pokru ‘blef’, je pri treningu najbolj pomemben parameter ‘konsistenca’. Seveda ni vseeno kaj počneš, sistematičen trening vas bo spravil v formo bistveno hitreje in bolje. Vendar, če nekaj, da le ni tako slabo, da se pri tem ne poškoduješ, počneš konsistentno, lahko računaš na rezultat.  Morda je ob slabem programu napredek komaj opazen, vendar vseeno je. Ni težko nekaj početi, ko smo spočiti, razpoloženi in motivirani. Vendar bodo na poti do vašega cilja tudi dnevi, ko boste utrujeni, nerazpoloženi, nemotivirani. Zato je najbolj pomembno, kaj storite takrat, kajti to ima ključen vpliv na vaše življenje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja