Vadba za poslovno žensko

Vadba za poslovno žensko je pogruntavščina kolegice Vesne, ki pa je v trenutku požela zelo veliko zanimanja. Vadba, ki je namenjena poslovnim ljudem torej. Ljudje postanejo pozorni in pričakujejo pojasnilo v stilu:

Poslovne ženske imajo veliko stresa, zato smo v vadbo vnesli dihalne vaje. Ker poslovne ženske veliko sedijo, smo v vadbo vpletli še pilates in potem je zraven še joga…

To je seveda neumnost. Kakršnokoli fuzijo različnih aktivnosti bi sestavil, ni možno univerzalno pokriti vseh potreb, ki jih imajo različni ljudje. Zato je edino smiselno izhodišče naslednje:

Poslovne ženske imajo zelo malo časa. Ko si vzamejo 2x na teden čas za trening, mora biti ta individualno prilagojen njihovim potrebam.

Kako pa prepoznamo individualne potrebe vsake posameznice? Preprosto, narediti je potrebno diagnostiko. Termin, kjer spoznamo posameznikove omejitve, restrikcije, zategnitve in podobno. Obstaja kar nekaj protokolov in metod, kako lahko to naredimo. Vendar  pri nas uporabljamo metodo, ki smo jo razvili sami. Ugotoviti težavico ni tako težko. Vendar je bolj pomembno ugotoviti strategijo, ki jo telo izbere, da to težavo kompenzira. Prav zato zaradi slabe gibljivosti v kolku nekoga boli koleno, koga drugega pa morda ledveni del. S smiselnim treningom se je potrebno lotiti vzroka.  Takšen trening ni naključno poskakovanje po glasbi ali nekaj v skupini, kjer počnejo vsi enako. Trening mora upoštevati vaše stanje, cilje, namen. Intenzivnost, količina, amplituda, gibalni vzorci, vse mora biti prilagojeno. Tako boste izgubili najmanj časa. Veliko bolje kot pa iskati aktivnosti, ki bodo morda le v parih odstotkih pokrile vaše potrebe.

Vam bo vadba za poslovno žensko všeč? Ne vem… morda ne, kajti delali boste zelo veliko tistih stvari, ki vam ne bodo šle. A sčasoma boste trening vzljubili, sploh ko boste opazili napredek v kondiciji in počutju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja