Odrasli ljudje gredo v povprečju k zdravniku približno trikrat na leto. Takrat običajno naredijo nekatere vitalne teste, vključno s krvnim tlakom, pulzom in težo. Toda ali te meritve resnično prikazujejo popolno sliko človekovega splošnega zdravstvenega stanja? Obsežne raziskave kažejo, da bi morali zdravstveni delavci razmišljati o nečem pogosto spregledanem – mišični masi. Prispevek objavljen v reviji ‘Annals of Medicine’, potrjuje, da ima kritično vlogo pri zdravju prav mišična masa. Študija govori o primerih, ki dokazujejo, da imajo ljudje z manj mišične mase več kirurških in postoperativnih zapletov, daljše bivanje v bolnišnicah, nižjo telesno funkcijo, slabšo kakovost življenja in splošno nižji procent preživetja.

V reviziji so zaobjete raziskave v obdobju enega leta (januar 2016 – januar 2017), ki so vključevale več kot 140 posamičnih študij v bolnišnični, ambulantni in dolgotrajni oskrbi. Vse pa so imele šokanten zaključek – mišična masa je zelo pomembna. Podatki kažejo, da mišična masa lahko veliko pove o celotnem zdravstvenem stanju osebe, še posebej, če oseba živi s kronično boleznijo. Na primer:

• Študija v Journal of American Medical Association (JAMA) je pokazala, da imajo ženske z rakom dojke z več mišicami skoraj 60 odstotkov večjo možnost preživetja.
• Bolniki na oddelku za intenzivno nego (ICU) z več mišicami porabijo manj časa na respiratorjih, pa tudi manj časa v oddelku in imajo več možnosti za preživetje.
• Ljudje s kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB), ki imajo več mišic, imajo boljši dihalni izid in manjši pojav osteopenije ali osteoporoze.
• Študija je pokazala, da so osebe, ki so v dolgotrajni oskrbi in imajo slabšo mišično maso, bolj pogosto zbolevajo za Alzheimerjevo boleznijo.
“Na mišično maso je treba gledati kot na novo vitalno znamenje,” je dejala doktorica Carla Prado, R.D., izredna profesorica na univerzi Alberta in glavna avtorica prispevka. “Če zdravstveni delavci ugotovijo in zdravijo nizko mišično maso, lahko bistveno izboljšajo zdravstvene rezultate svojih pacientov. Na srečo napredek tehnologije praktikom olajša merjenje mišične mase.”

Za boljše zdravje povečajte mišično maso

Zdravstveni delavci se že desetletja zanašajo na indeks telesne mase (BMI), da bi ocenili zdravje osebe, predvsem zato, ker zahteva preprost izračun. Toda to merjenje je lahko zavajajoče, saj ne razlikuje med mišično in maščobno maso. Nizka mišična masa se lahko pojavi pri kateri koli telesni teži, zato se lahko nekdo, ki ima normalno težo, zdi zdrav, kadar mu dejansko manjka mišic. V današnjem času je tehnologija, ki merijo sestavo telesa, postala zelo poceni. Zato bi se morala uporabljati bolj rutinsko in biti na voljo v zdravstvenih ustanovah, šolah itd…
Morda ste redno telesno aktivni, vendar je zelo pomembno kaj boste počeli. Morda uživate v nabiranju kilometrov na kolesu ali pa vas navdušuje joga, vendar v obeh primerih vaša mišična masa ne bo dobila zadostnega stimulusa. Vaša mišična masa je pomembna naložba za starost in ni vseeno kaj počnete, da jo boste razvili ohranili. V Telodromu redno merimo telesno sestavo. Telesno sestavo tudi vpisujemo v program, ki kaže spremembo v telesni sestavi.

Viri:

J Clin Oncol. Adipose Tissue Distribution and Cardiovascular Disease Risk Among Breast Cancer Survivors.
Am J Clin Nutr. 2019 The association of medical and demographic characteristics with sarcopenia and low muscle radiodensity in patients with nonmetastatic colorectal cancer
Ann Med. 2018 Implications of low muscle mass across the continuum of care: a narrative review
Clin Nutr. Low muscle mass and strength in pediatrics patients: Why should we care?
Metabolism. 2019 Metabolic implications of low muscle mass in the pediatric population: a critical review.
J Clin Oncol. 2019 Adipose Tissue Distribution and Cardiovascular Disease Risk Among Breast Cancer Survivors.