Anatomske, strukturne in funkcionalne prednosti tega, da smo bosi oziroma nosimo obutev z minimalnim podplatom, so neposredne in praktične. Obstaja pa še ena velika korist tega, da hodite naokoli bosi, vendar ne za vaša stopala, temveč za vaše možgane!

Možgani, tako kot mišice, kosti in vezivno tkivo, delujejo po načelu “use it or loose it”. To pomeni, če se območje v možganih ne stimulira, atrofira, oslabi in skrči. Če pa se nek predel v možganih redno stimulira in rutinsko uporablja, lahko raste tako v velikosti kot v številu nevronskih povezav. To je osnova, ko govorimo o fenomenu “nevroplastičnosti”. To je sposobnost možganov, da se tudi v odrasli dobi spreminjajo in rastejo.

Da bi lažje razumeli koristi, ki so jih deležni naši možgani, če hodimo naokoli bosi oziroma z minimalistično obutvijo, moramo razumeti prikaz ‘homunkulus’. Obstajata dva oddelka ‘homunkulusa’ – senzorični in motorni. Čutni ‘homunkulus’ je območje možganov, kjer se telo preslika v sorazmerju z gostoto senzoričnih nevronov, ki ustrezajo različnim delom telesa. Motorni ‘homunkulus’ pa je območje, pri katerem zemljevid temelji na motorični funkciji. Območja telesa z večjo gostoto nevronov bodisi za senzorično ali motorično funkcijo, zasedajo obsežnejši del možganov (zato je slikovna upodobitev ‘homunkulusa’ videti tako nenavadno). Ko določen del telesa uporabimo večkrat oziroma bolj rutinsko za senzoriko ali gibanje, se ‘homunkulus’ na ustreznem območju možganov stimulira in postane bolj razvit. Z večjo uporabo se v možganih oblikuje zemljevid z večjo ločljivostjo določenega območja.

Ko smo bosi, iz stopal prejmemo ogromno senzoričnih povratnih informacij. Bistveno več kot takrat, ko smo obuti v čevlje. Še posebej, če ti preveč stisnejo stopala oziroma so preveč oblazinjeni. Od stopa tako prejemamo povečane informacije o položaju v prostoru, teksturi tal in napetosti mišic. Torej, če smo bosonogi oziroma v minimalistični obutvi to izostri področje v možganih in postavi temelje za boljše ravnotežje in izboljšan nadzor centralno živčnega sistema s povečanim vnosom informacij in razvojem možganov. Ko nekdo nosi preveč podporne in oblazinjene čevlje, postane senzorni ‘homunkulus’ nerazvit, informacije, ki jih možgani dobijo s stopala, pa so izkrivljene, kar ima za posledico pomanjkanje nadzora. V nasprotnem primeru pa postane senzorična povratna informacija s stopala bolj podrobna in izpopolnjena, kar omogoča, da stopalo in možgani ločijo majhne spremembe senzoričnih dražljajev. Rezultat je boljši nadzor motoričnih funkcij in ravnotežja. To je še posebej pomembno, ko se staramo, saj je izguba ravnovesja glavni razlog za padce pri starejših.

Povečanje čutne zaznave, medtem, ko smo bosi pridobivamo praktično na več načinov. Prvič, omogoča čedalje bolj izpopolnjeno krmiljenje motorike na podlagi senzoričnih povratnih informacij. Na primer, ko tečete bosi ali v čevljih z minimalističnim podplatom, lahko natančno, celo za nekaj milimetrov prilagodite, kako stopalo udari na tla. Nasprotno pri hoji in teku v običajnem copatu, pridobimo le malo povratnih informacij in mikro prilagoditve hoje niso le težavne, saj jih odvrača zasnova čevlja. Drugič, z večjo uporabo in stimulacijo živcev v stopalu, se spodbuja njihova fizična rast (tako v perifernih živcih stopala, kot v osrednjih nevronih v možganih). Ta rast lahko ugodno vpliva na cirkulacijo in občutljivost centralno živčnega sistema. Konec koncev pa je bosonoga hoja lahko čisto uživanje v občutku in povezovanju z različnimi teksturami in površinami. Bosih nog na plaži, v travi ali na skalah struge je neizmerno prijetno poleg tega pa zagotavlja tudi dodatne fiziološke koristi.

Skupaj s povečano mišično močjo, okrepljenim krvnim tokom in izboljšano anatomsko poravnavo, bomo bosonogi pridobili zelo oprijemljive koristi za možgane in živčni sistem.

Spremembe možganske funkcije, boljše ravnotežje, večja ekonomičnost živčnega sistema so dovolj veliki razlogi, da ne bi vsaj na treningu tega dejstva čim bolje izkoristili. Zato v Telodromu preferiramo trening v minimalistični obutvi, s posebnimi nedrsečimi nogavicami ali bosi.

Vir:https://www.correcttoes.com/foot-help/how-going-barefoot-affects-your-brain/