Kaj je SOS trening v vprašanjih in odgovorih.

Kaj je to SOS vadba?

Trening sem poimenoval SOS saj je v tej nepregledni množici različnih vadbenih in prehranskih nasvetov res prava odrešitev hkrati pa je to kratica, ki pomeni Shujšaj Oblikuj Skupinsko.

Je ta vadba primerna zame?

Seveda je. Trening, intenzivnost ter količino prilagajamo glede na vašo sposobnost, potrebe in želje.

Kako pa poznate moje sposobnosti?

Vsak, ki pride prvič k nam naredim uvodno diagnostiko. V približno 20 minutah do pol ure, poskušate izvesti nekaj gibalnih nalog. Pri tem me ne zanima me koliko naredite počepov ali sklec. Bolj sem pozoren na različen kompenzacije ter nesorazmerja. Temu se potem prilagodi trening.

To pomeni, da trening ne bo preveč naporen?

Vsako stvar ki jo želimo izboljšati mora biti progresivna. Včasih bo morda po treningu kakšen muskelfiber, nikakor pa vam ni potrebno srbeti, da bo trening za vas preveč intenziven ali da boste postali pretreninrani. Seveda pa ravno spočit še nihče ni odšel domov.

Kdaj pa so ti treningi?

S trekingi začnemo že zgodaj zjutraj ob 6 30 nadaljujemo ob 7 30 imamo še nekaj dopoldanskih terminov ter nadaljujemo po 16 uri naprej pa vse do 21 zvečer. Z leti smo razvili posebno računalniško aplikacijo, ki vam omogoča bukirati treninge ter spremljati napredek.

Potem mora biti to zelo drago?

Niti ne. Če računate, da morate za podoben nivo storitve plačati karto v fitnesu ter nato še plačati uro trenerju in se nato drenjati v fitnesu skupaj z ostalimi je naš trening zelo poceni. Trenirali boste v nadstandardno opremljeni klimatizirani telovadnici s filtrom in rekupreacijo zraka, antibakterijsko zaščito, imeli na voljo ionizator vode, čiste tuše, parkirni prostor… Treninga pa ne vodijo amaterji z vikend tečajem temveč diplomanti fakultete za šport.

Torej je trening individualen?

Skoraj… Skupaj z vami bodo takrat v telovadnici še trije ali štirje ljudje s podobnimi vrednotami in potrebami kot jih imate vi. Tako je trening še bolj zanimiv.

Kakšen trening pa je to potem? S TRX ali je to HIIT?

Za uspeh mora trening biti progresiven predvsem pa zelo razgiban. Pri treningu tako uporabljamo zelo različen pristope ter pripomočke. Vsakič pa je trening prilagojen vašim potrebam. Trening je pogosto sestavljen iz korekcijskih vaj, ki bodo vaša nesorazmerja in kompenzacije odpravile. Vendar nikoli ne boste delali enakega treninga.

Vendar jaz bi rad le shujšal.

Super, odlična odločitev. S tem ko boste imeli ustrezen trening boste s tem odpravili svoje težave in te vas ne bodo več ovirale. Treningi so konsistentni in dovolj energetsko potratni. Samo še prehrano uredite in shujšali boste.

Super, torej dobim jedilnik?

Nikakor. To se že dolgo ne dela več na takšen način. Jedilnik boste prinesli vi meni. Po vsej verjetnosti vaša teža raste, ker delate pri prehrani par napak. Tiste poskušamo poiskati in jih spremeniti. Pri tem ni potrebe zamenjati vseh vaših prehrambnih navad. Večina jih je verjetno kar uredu. Vendar ko jih boste popravili se bo teža začela gibati v pravo smer. Paretovo pravilo pravi, da bo 20% vašega truda prineslo 80% rezultata. Poiskal bom tistih vaših 20% procentov in jih izboljšal. Z rezultatom boste zelo zadovoljni predvsem pa ne boste na koncu psihično in fizično izčrpani. Nove prehranske navade boste z lahkoto obdržali.

Ampak mene pri vadbi boli koleno in križ. Bom zmogla (zmogel)?

V tem primeru je obisk Telodroma nujna odločitev. Ko odkrijemo vzroke vaše težave, se sanacija začne in to je edina prava pot do primerne forme. V naših prostorih pa nas redno obiskuje osteopat, ki po potrebi vse te vzroke odpravi. Tako smo uspešno sanirali že marsikatero boleče koleno, vneto ramo, boleč križ ali vrat. Naša prednost je v znanju in sodelovanju.

Mislim da podobno storitev oglašujejo tudi modeli na koncu naše ulice, nekakšen bootcamp…

Prav gotovo ne. To je moj avtorski program in ga izvajam še preden so postali popularni bootcampi in razne skupinske vadbe. Treniram namreč svoje celo življenje. Treniral sem sebe, prijatelje, otroke športnike itd… Trening je praviloma naporen vendar, če vanj vnesemo nekaj igrivosti lahko postane vzdržen. Vse te dvajset letne izkušnje in znanje sem združil v treninge in si zadal naslednje standarde:

-Trening ne sme biti nikoli enak

-Intenzivnost mora biti prilagodljiva posamezniku

-trening ne sme biti ozko usmerjen le na pridobivanje vzdržljivosti ali mišične mase, temveč mora pokrivati vse potrebe, ki jih ima večina populacije

-Biti mora individualno prilagojen, glede na posameznikove specifične potrebe

-Vsak trening bo kot igra

-Maksimalno število je 6 udeležencev na uro.

-Spremljal in beležil bom napredek

-udeleženci poleg treninga pridobivajo tudi teoretično znanje o temu kar počnejo

-z vsakim, ki pride prvič naredim diagnostični trening, na podlagi katerega prilagodim trenažni proces

Zadovoljne stranke pričajo, da mi je to v celoti uspelo.