Sedaj presneto dobro vem, da za svoje telo ne moreš uveljavljat reklamacij ali nezgodnega zavarovanja. Ali popraviš sam, ali pa crkne do konca. Lepotne napake niso tako pomembne.

Predstavljam si, da imajo dekleta, ko kupujejo nove čevlje in oblekice toliko veselja kot jaz, ko kupujem pripomočke in rekvizite za šport. Tokrat sem nameraval kupiti nove pohodniške čevlje. Stari so postali preveč izrabljeni in dobil sem priložnost, da sem obiskoval spletne strani in forume, da ugotovim kateri so za odtenek boljši od konkurence in vredni mojega denarja.

Potem kot po naključju srečam kolega Dejana, ki mi pokaže čevelj. Tako po rokah obračam čevelj in ne vem, kaj naj si mislim. Na podplatu opazim napis vibram,  kar pomeni, da je zadeva resna. Drugače pa ne najdem nobenih napisov ali značke, ki sem jih drugače vajen. Pogrešam logotipe Goretex, Garmont, La sportiva, Salewa, Millet, Skarpa, Lowa, Mendl, Asolo, to so ponavadi imena, ki garantirajo kvaliteto. A vseeno… čevlji, ki jih gledam niso slabi. Gledam, kako so zašiti, gledam kako je narejen opetnik, tisto kar ponavadi najprej strgam. Všečno! Ko povprašam za ceno, se mi zdi smešno nizka. Kaj pa ime firme? ‘Kaj praviš, Polo? A tako kot salame?’ A vseeno na koncu Dejanu izrazim dvom.

“Hja, vidi se, da jih je nekdo naredil tako v delavnici, po moje je kopiral Garmontke. Sej zgleda, da niso slabe, samo vseeno raje kupim original. Poglej, te nimajo spredaj gume ampak kar usnje. Meni ne gre toliko za ceno, raje ko kupim enkrat, kupim “orng”, pa tudi če je tistih 20 ali 30 € dražje.”

Dejan pa nad mojim odgovorom ni bil nič kaj navdušen in mi s kretnjo, takšno s prstom okoli glave nazorno pokaže kaj si o tem misli. Potem pa nadaljuje.

»Poglej Mito, tale čevljar je iz okolice Tržiča in že par generacij delajo čevlje. Ne samo to, prav ta gospod za ene par znamk, med njimi tudi GarmontLa sportiva in Salamon izdeluje modele in kopita za njihove čevlje. To pomeni, da je tvoj priljubljen model Dragontail izdelan po teh in ne obratno. Zdaj pa pomisli, ko on izdela modele in kopita, jih fabrika plača in potem proizvodnjo prenese na Kitajsko. Tam pa potem iz nekega materiala te čevlje izdelajo, na koncu pa jih impregnirajo z vso mogočo kemikalijo, da čevlji ne splesnijo na kontejnerju na poti v Evropo. Ta material od kitajskih čevljev je par razredov slabši. Material za te čevlje, ki jih držiš v rokah je skrbno izbran in je najboljši, ki se lahko dobi. Usnje  spredaj je boljše od tiste gume, ker se usnje po prstih še vedno malo oblikuje, to bi pa ja lahko vedel. Vendar to še ni vse, ta gospod ti čevlje izdela po tvoji nogi! Lahko prideš tja ali pa kar pošlješ obris svoje noge na papirju in izdelal ti bo takšne, ki bodo pasali prav tebi na nogo. Aja, pa vse skupaj te potem pride še ceneje kot tisti iz trgovine. Jaz res ne vidim nobenega pametnega argumenta, zakaj bi šel čevlje neke priznane znamke preizkušat v trgovino saj so slabši, slabše izdelani, iz slabših materialov, dražji in narejeni tako, da nekako ustrezajo večini. Te pa so izdelani po meri iz najboljših materialov pa še manj boš za njih plačal!«

Tako mi v glavi posveti žarnica. Itaq! Argumenti me prepričajo. Vem katere čevlje bom kupil. Ogasil se bom do gospoda Slaparja in dobil po meri narejene čevlje – preprosto.

Ampak le trenutek prej sem menil, da so druge stvari pomembnejše. Verjetno zraven čevljev ne bom dobil lepe škatle potiskane z logotipom in čevlje zavit v dišeč papir. Na čevljih ne bo na plastični vezici zapetih pisanih kartončkov z napisi goretex, vibram itd… Vezalke bodo takšne preproste, v njih ne bo vtkan napis ali logotip. So zato kaj slabši? Seveda ne! Ampak…

Gospod Slapar, ki izdeluje te čevlje mi do sedaj ni bil znan. Ekonomisti bi rekli, da ima podhranjen marketing. Tudi njegova spletna stran ni ‘nič posebnega’. Ne najdem ga na faceboku, ne najdem nobenega s tem povezanega twita, ne najdem njegovih oglasov v tiskanih medijih. Nisem še slišal, da bi njegove čevlje nosile kakšne znane estradne zvezde ali da bi bil gospod Slapar sin kakšne medijsko znane osebe. Slišal sem le, da je poleg svojega dela še župan v občini Lom pod Storžičem. Ne moremo napisati, da je tehnologija s katero izdeluje čevlje do nedavnega bila strogo varovana skrivnost Holywooda ali ruskega KGB. Mož je le dober (najboljši) v tem kar dela in če potrebujete čevlje za v gore je to najboljša možnost.

Podobno je z mojimi storitvami. Moja SOS vadba in ToleranceZero, ne bo nikoli svetovno znan hit. Priznam, sem pač premajhen, predvsem pa preskromen in nimam tovrstnih ambicij. Še vedno bo velika večina ljudi, potrebnih pomoči iskala vse povsod drugje, ker ne bo nikoli slišala za mojo ponudbo ali pa se jim bo zdela premalo ‘mainstream’ in bodo prav zato imeli dvome o kvaliteti. Jasno je, da bi se slišalo veliko bolj imenitno, da treniram po sistemu, ki je prišel iz Amerike ali da po tem sistemu hujšajo holivudske zvezde. Pomagalo bi tudi, če bi se lahko pohvalil s svojim pedigrejem in na to opozarjal v rumenem tisku, s prodornim marketingom, teatralno facebook kampanijo. Imenitno bi bilo še kakšno zveneče ime kot naprimer INSANITY, 10-Minute Trainer, TurboFire, Brazil Butt Lift, LES MILLS PUMP, Body Gospel, Turbo Jam, Hip Hop Abs, ChaLEAN Extreme, RevAbs, Power 90, pilates… Verjetno bi pomagalo tudi, če bi se pačil in brez majice v premajhnih hlačkah skakal v promocijskem filmčku, ker bi se drl na vadeče, te pa bi se potili in lovili sapo; pa kaj ko za to premorem preveč dostojanstva.

Torej sem na podobnem kot naš gorenjski mojster obutve. Ne ukvarjam se z maso. Ponudim lahko najboljše, plod tradicije, strasti in znanja, prilagojeno za posameznika, njegovo stanje, njegovim poškodbam, za primeren denar. Sistem oziroma tisto srž vadbe nisem nikjer skopiral ali od kje prenesel, večino sem si izmislil sam, na podlagi mojih izkušenj. Nobene fancy škatle, dišečega papirja, čarobne vsebine, odbite zgodbe. Tudi nobene skrivnosti ni. Principi treninga, ki jih uporabljamo so preizkušena dejstva, dognana na podlagi raziskav in testiranj. Lahko jih je argumentirati in tega ne skrivam. Nobene revolucije ni, vse je že dolgo znano. To delam že skoraj dvajset let, to je moj edini poklic in s tem ne morem kar čez noč prenehati in potem iti nazaj, naprimer, prodajat zelenjavo.

Vesel sem za vse ljudi, ki so prišli k meni in naredili tisti pomemben korak na poti do osebne odličnosti. Marsikdo je saniral svojo poškodbo.

Marsikdo je nezadovoljen prišel k meni, pa je prej bil na kateremu od zelo znanih, marketinško bistveno močnejšeih vadbenih programih in v zadoščenje mi je to, da sedaj, ko so bili na mojem treningu niti ne pomislijo, da bi šli tja nazaj. Zato lahko vso to pisanje strnem v naslednji stavek:

Vse zgodbe, obljube in ‘čvekanje’ vam lahko prinesejo sočutje, morda občutek pomembnosti, ampak le resno, strokovno delo in znanje vam prinese rezultat.