Pogosto dobim vprašanje: » katera je najboljša vaja za rit in katera za trebuh?« Smiselno odgovoriti na takšno vprašanje je nemogoče. Dejstvo je, da ne obstajajo univerzalne vaje. Pomislimo na primer na vajo izpadni korak. Na internetu lahko najdete članke o tej vaji (ali pa kateri drugi priljubljeni vaji), da je najboljša vaja za stegna in zadnjico. Vendar, če pomislite na vse, ki jih poznate, boste sigurno našli nekoga, z odlično telesno kondicijo, ki to lahko počne ure in ure, pa ne bo nobenega bistvenega efekta, saj je zanj ta vaja prelahka. Pomislite pa lahko tudi na koga, ki bi se zaradi telesne hibe že pri drugi ponovitvi prevrnili in odpeljalo  bi ga reševalno vozilo.

Zato vaje niso tako pomembne!

Ker vaje so kot črke. Tako kot če v smiselnem zaporedju sestaviš črke, dobiš ven besedo, nato poved in na koncu neko smiselno sporočilo. Če neko takšno sporočilo ponavljamo, bo to imelo za posledico spremembo na nekem kognitivnem nivoju.  Jasno je da mora biti sporočilo, oziroma kompleksnost teksta biti drugačna za otroke, kakor za odraslega. Torej je potrebno zaporedje črk in besed prilaga­jati individualno. Črke in besede lahko sestavljaš tudi naključno, vendar potem po vsej verjetnosti ne dobiš ven nobenega sporočila. Popolnoma jasno je da takšno početje nima nobenega smisla.

Podobno je s treningom, če v smiselnem zaporedju sestaviš vaje, obremenitev, ponovitve in pavze dobiš ven smiseln trening oziroma primeren dražljaj za telo. Po nekaj takih smiselno sestavljenih tre­ningih pa dosežemo svoj zastavljen namen oziroma spremembo na nevro-fizičnem nivoju. Ker smo si zelo različni pa je individualna obravnava še bolj pomembna. Zaporedje nekih naključnih vaj, z naklju­čnih številom ponovitev, pri kar eni intenzivnosti,  bo dalo zelo naključen rezultat. Po mojih četrt sto­letja dolgih izkušnjah v treningu, je pogosto na dolgi rok, rezultat takšnih treningov poškodba ali okvara. Za vsak trening porabimo nekaj energije in časa. To je valuta, ki jo plačamo in za katero želimo dobiti zdravje, vitalnost, moč ali lepo postavo.

Vendar naših stvari ne želimo preplačati. Tako kot v trgovini ne želimo plačati več kot je potrebno, bi moralo to vodilo upoštevati tudi pri treningu. Na tem pade večina vseh skupinskih vadba, saj so narejene na najmanjši skupni imenovalec. Torej jim je osnovni motiv to, da jih lahko naredi večina ljudi brez morebitnih kvarnih posledic. Zaradi tega kompromisa, boste za dosego vašega cilja plačali bistveno večjo ceno v valuti vaše porabljene energije, časa, ki ste ga za to porabili in tudi denarja, ki ste ga v neko vadbo investirali, medtem ko boste vaš cilj dosegli počasi ali pa sploh ne. Rešitev tako ni v neki novi vadbi, še z bolj eksotičnimi pripomočki,  ali boljšim reklamnim sloganom. Rešitev je v indi­vidualno prilagojenem treningu.

Za sestavo individualno prilagojenega treninga pa moramo poznati nekaj nujnih parametrov.

  1. Vaši cilji

Cilji so lahko zelo različni. Lahko so manj maščobne mase, več mišične mase ali pa bolj okro­gla rit, so bolj estetki cilji. Takšni cilji  so sicer preprosti in dovolj eksaktni, vendar bomo tudi tukaj neuspešni če ne bomo upoštevali ostalih parametrov. Potem so tukaj cilji, ki so bolj funkcionalne narave kot, rad bi spet smučal ali rad bi pretekel maraton pod 4 ure. Najtežji pristop pa ima skupina, v stilu, da me nebi več bolelo v križu in da bi lahko dvignili roko. Ne glede nato kakšni so vaši cilji, je najprej potrebno ugotoviti, če so realni.

  1. Stanje v katerem ste sedaj

Zato je nujno potrebno narediti diagnostiko. Če trener ne pozna vaših trenutnih sposobnosti, poškodb, restrikcij in kompenzacij, je nemogoče zagotoviti ustrezen trening. V ta namen obstaja zelo veliko metod in načinov preverjanja. Ni toliko pomembno koliko naredite sklec ali tečete na 100, bolj pomembno vedeti, da je morda desna stran močnejša kot leva, da je zakrčena prsna mišica ali slabo gibljiva medenica.

  1. Čas, ki ga imamo na razpolago

To je predvsem pomembno pri postavljanju realnih ciljev. Malo je stvari, ki niso možne (pus­timo ob strani vrhunski šport), vseeno pa je pomembno koliko časa smo za to pripravljeni žrt­vovati. Ob napačni oceni časa lahko izgubimo motivacijo, ali pa preveč hitimo in tvegamo poškodbe.

  1. Energijo, ki ste jo pripravljeni v to vložiti

Športnik, ki trenira za olimpijske igre je za ta cilj žrtvoval ves svoj čas in podredil vse ostale aktivnosti v življenju. Povprečen rekreativec, ki pa želi le malo več kondicije in bolj izklesano postavo, pa mora poleg tega še skrbeti za družino, hoditi v službo, del časa pa gre še za hobije in ostale aktivnosti, ki zahtevajo njegovo prisotnost. Ob upoštevanju tega dejstva, sprej­memo, da bo nekdo prišel na trening tudi zaskrbljen, utrujen ali neprespan in trening bo pot­rebno temu prilagoditi. Predvsem pa je ta parameter potrebno upoštevati, ko poskušamo oceniti čas, ki bo potreben za dosego zadanega cilja.

  1. Sredstva, ki jih imamo na razpolago

Tukaj ne govorim le o denarnih sredstvih, saj ni nujno, da je dražja storitev za vas boljša. Čep­rav za dober trening potrebujemo zelo malo sredstev in moderen opremljen fitnes center še zdaleč ni pogoj za trening  je vseeno važne katere pripomočke imamo na razpolago. Bolj ko je naš cilj specifičen in neobičajen, večja je potreba po posebnih pripomočkih.

Ob upoštevanju vseh teh parametrov lahko računate, da bo vaša pot do cilja najkrajša, brez nepotre­bnih bolečin, poškodb ali okvar.  Seveda vas je nekdo sposoben do cilja pripeljati hitreje nekdo drug pa malo kasneje, to so pač razlike med boljšimi ali slabšimi trenerji. Vseeno pa je potrebno upoštevati vse parametre. Alarm pa naj vam bo, ko nekdo trdi da vas bo pripeljal do cilja preden je preveril inici­alno stanje vašega organizma in vam kaže vaje za trebuh, noge iz zadnjico. To se ponavadi konča slabo.  Vaje niso tako pomembne. Tudi jaz poznam vse črke pa ne znam napisati pesmi kot Svetlana Makarovič.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja